Miért fontos a színhőmérséklet?
2021. 08. 16.

Azért fontos, mert a fény színe hatással van az ember közérzetére, a pihenésre, a munkavégzésre. Egy hideg fehér szín tökéletes munkavégzéshez, segíti a koncentrációt, viszont relaxáláshoz már nem igazán alkalmas. A meleg fehér fények sokkal jobban pihentetik a szemünket, ezáltal jobban el tudunk mellette lazulni.

A színhőmérséklet skála alapján beszélhetünk meleg fehér fényről és hideg fehér fényről, valamint a kettő között semleges fehér fényről (neutrális fehér fénynek vagy középfehér fénynek is nevezik)

  • Meleg fehér fények: 2500K – 3500K
  • Semleges fehér fények: 3600K – 5000K
  • Hideg fehér fények: 5100K felettiek

A meleg fehér fényforrásokat a pihenésre használt helyiségekbe ajánljuk (hálószoba, nappali, gyerekszoba). Ha a nappalid vagy a hálószobád falait fehérre fested, vedd számításba, hogy a meleg fény sárgássá fogja színezni őket. 

A semleges fehéreket oda, ahol valamilyen tevékenységet végzünk és szükségünk van „jól látni a sárgás árnyalat nélkül“. Például a konyhábanfürdőszobában és irodában.

Hideg fehéret pedig oda, ahol valóban jól kell látnunk.

Ez a világos, éles fény, néha kékes színárnyalattal segít a munkára való összpontosításban és kevésbé fárasztja a szemet. Ideális a számítógépes munkához. Találkozhatunk vele középületekben és ipari csarnokokban, jó választás pincékbe.